Zupy-kremy to ostatnio stały składnik mojego dziennego menu. A cukiniowa z dodatkiem imbiru. zajmuje wśród nich miejsce numer jeden. Szybka i łatwa w przyrządzeniu i w dodatku smakująca wybornie (szczególnie z dodatkiem grzanek czosnkowych).
Składniki: cukinia (np. 3 małe), 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, sok z połowy cytryny, gałka muszkatołowa, olej (nierafinowany, wyciskany na zimno, np. firm Olvita, BioPlanete, Dary Natury, SemCo), ewentualne sól i pieprz do smaku i natka pietruszki do dekoracji.
Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać pokrojona cukinię i poddusić. Dodać wyciśnięty czosnek, wyciśnięty imbir, sok z cytryny oraz gałkę muszkatołową (ewentualnie sól i pieprz). Dolać wody i zmiksować na gładką masę. Na talerzu przyozdobić natką pietruszki. Można dodać grzanki (chleb pokrojony w kostkę, posmarowany masłem z czosnekiem i przysmażony na patelni lub w piekarniku).
Świetnie zapowiadający się przepis - już kupiłam nawet składniki :) mam tylko takie pytanie, może nieco dziwne, ale w jaki sposób wyciska się imbir? :) mi się zawsze wydawało, że jego się np. kroi na tarce. Jego się da tak wycisnąć jak cytrynę? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMW
Ja wyciskam w wyciskarce do czosnku;)
Usuńdzięki - świetny patent z tą wyciskarką :)
Usuń